Skip to main content
Website laten maken

Wat zijn precies de kosten om een website te laten maken

By oktober 4, 2022februari 5th, 2023No Comments

Wat zijn precies de kosten om een website te laten maken

Hoe weet jij dat de kosten om een website te laten maken niet te duur zijn? 

Hoe vergelijk je verschillende website bouwers met elkaar? 

Kan ik zelf kosten besparen voor het maken van een website? 

Dit zijn hele belangrijke vragen waarop ik jou een duidelijk antwoord op geef. 

De korte samenvatting

De kosten om een website te laten maken zijn overal hetzelfde. Ik hoor je al denken, ik zie overal verschillende prijzen voorbij komen. Deze prijzen zijn gebaseerd op het loon van de programmeur die werkt aan jouw website. Dit zegt niets over de daadwerkelijke kosten van het maken van jouw website. De kosten om jouw website te maken ligt tussen de € 60 en € 100. Alles daarboven is de winst die een website bouwer pakt!

Nu geld dat niet voor iedere website, maker of bedrijf. 

Er zit een verschil in het maken van een webshop en een (‘normale‘) website, op technisch gebied moet je webshop goed in elkaar zitten zodat je niet gehackt kan worden of geld verlies omdat mensen gratis kunnen bestellen op jouw webshop.

 

Waar bestaan de kosten van het maken van een website uit? 

Zoals ik al eerder aangaf zijn de overal bijna gelijk, het verschil zit hem in deze kosten als je een website laat maken.

Hier is een lijst van alle kosten om een website te laten maken:

 1. Welke hosting wordt er gebruikt? 
 2. Hoeveel kost een domeinnaam? 
 3. Hoeveel kost de SSL? 
 4. Hoeveel kost de Email?
 5. Hoeveel betaal je voor de programmeur die werkt aan je website?

Welke hosting wordt er gebruikt? 

Ik begrijp het als je niet weet wat een hosting is, hier is een korte omschrijving.

 

Een hosting bedrijf heeft veel servers fysiek of virtueel waarop zijn software hebben staan die het mogelijk maken om jouw website te benaderen van de wijde buiten wereld. Op deze servers hebben ze Apache of Nginx geïnstalleerd, dit wordt veel gebruikte om een server bereikbaar te maken vanaf buiten. Op deze server maken verschillende mappen aan die ze dan weer aan jou verkopen. Omdat een server relatief duur kan zijn deel je vaak een stuk opslag van de server met een andere, maar hier komen we zo op terug. Deze server staat in connectie met een DNS-server en vanuit hier staat de server weer in verbinding met veel andere servers, dus als jij verbind met een website dan verbind je eigenlijk met een server waar de website op staat.

 

Elke hosting heeft zo zijn eigen prijzen die ze hanteren en deze kosten zijn gebaseerd op het type server dat zei beschikbaar hebben. Bij het kiezen van een hosting partij is goed om te weten wat voor type server/pakket je krijgt en wat dat inhoud.

Er zijn 3 type pakketten die beschikbaar zijn of worden aangeboden door hosting partijen.

 1. Shared hosting (gedeelde hosting)
 2. Managed VPS (virtual private server)
 3. VPS (virtual private server)

Sharde hosting ook wel gedeelde hosting genoemd. Dit is de populairste optie die je het vaakste voorbij ziet komen, omdat het relatief goedkoop een pakket kan afsluiten. Voor een paar euro in de maand heb je al een gedeelde hosting. Met deze pakketten krijg je vaak ook een SSL mee en een Email, soms ook een domeinnaam gratis voor 1 jaar. 


Deze opties zijn heel aantrekkelijk en daarom nemen mensen deze pakketten ook het vaakst. Maar wat er niet wordt verteld is dat het pakket dat je afneemt op een server staat waar 10 of 20 andere websites ook staan dit opzich zelf is niet erg, maar hier zijn een paar reden waarom dit een probleem kan veroorzaken. 

Problemen met een Shared hosting

 1. Je deelt resources met andere gebruikers op de server
 2. Als de server gehackt wordt kan het jouw website ook beïnvloeden
 3. Je deelt snelheid met andere gebruikers 

 

Je deelt resources met andere gebruikers op de server

Als je een shared hosting heb dan deel je de server waarop jou website staat met andere gebruikers die ook een website daar hebben gehost. Afhankelijk van hoe de hosting partij de server heeft ingericht kunnen er tussen de 30 en 50 pakketten draaien op 1 server. Dit opzicht zelf is niet een probleem maar als alle website actief zijn en gebruikt worden dan kan dit ervoor zorgen dat jou website trager wordt en dit heeft dan niets te maken met jou website maar met de resources die de server heeft. De resources houd in wat voor CPU en hoeveel ram geheugen er staat op de server. Hoe harder de serve moet werken hoe trager jouw website wordt.

Als de server gehackt wordt kan het jouw website ook beïnvloeden

Een ding wat met sharded hosting gevaarlijk is dat je afhankelijk hoe veilig de server is ingericht door de hosting partij en door de gebruikers op de server. Als er namelijk een website op de server gehackt kan worden of die is niet up-to-date dan kan jou website hier ook last van krijgen of erger nog ook gehackt worden via een andere website die op de server staat.

Je deelt snelheid met andere gebruikers

Mocht je nu net het gelukt hebben en de server delen met een webshop die heel populair is of slecht geoptimaliseerd is, dan heeft dit effect op de snelheid van jou website. Omdat je de server deelt met andere websites is er maar een bepaalde snelheid die de server aankan en het werk dan helaas zo wie hardst roept, krijgt de meeste voorrang en dus de meeste snelheid.

Dit zijn een paar nadelen van het hebben van een shared hosting en daar kun je niks aan doen. Omdat je nu eenmaal de server deelt met andere gebruikers kunnen ze ook geen aanpassingen specifiek maken voor jou omdat dat dan weer effect kan hebben op de andere gebruikers op dezelfde server.

Managed VPS 

een manages vps virtual private server , is als het woord zegt een virtual private server deze wordt beheerd door het hostingbedrijf. Managed houd in dat zij de configuratie van de server in beheer hebben, maar je bent vrij om aanvragen te doen of zelf aanpassingen te maken in de meeste gevallen. Een managed vps is daarom ook wel een stukje duurder omdat je dan een virtual stukje van een server krijgt die je met niemand deelt en dus niet de nadelen hebt zoals bij een shared server. Deze pakketten zijn wel duurder en afhankelijke van de grote van je website of applicatie kan je tussen de 30 en 100 euro per maand gaan kosten om zo’n server online te houden. Best kostbaar dus maar als je een webshop hebt die goed draait of een applicatie hebt die veel vraag zijn die wel een van de beste oplossingen hiervoor, ook omdat je veel meer resources kan geven aan de server en omdat je alle snelheid ook voor jou is.

VPS

Een Virtual private server is hetzelfde als een managed private server maar dan zonder het managed gedeeltes. Dit is voor meer voor de hobbyisten en professionals die weten hoe ze een server in elkaar moeten zetten. Hierbij is alles open en kun je het instellen zoals je zelf wilt. Dit is jou eigen server hier heb je dan ook een mooie gebruikers omgeving alleen een terminal waarin je alles kan configureren en via Linux alles erop kan zetten wat je nodig hebt om te beginnen. Als je niet weet wat een terminal is dan zou ik deze optie niet kiezen omdat het dan heel lastig wordt om iets te doen met je server. Deze server zijn het duurste omdat je op dit moment ook echt een eigen server hebt die je zelf kan instellen en de prijzen kunnen van een paar tientjes tot honderden euro’s per maand oplopen.

 

Wat is de beste hosting die je kan hebben?

Als we het hebben over wat de kosten zijn om een website te laten maken zijn, dan zou ik zeggen dan een shared hosting toch de beste keuze zal zijn, ondanks de vele nadelen die eraan zitten heeft het als groot voordeel dat de kosten veel goedkoper zijn. En je beter ondersteuning ontvangt vanuit het hostingbedrijf dat deze servers heeft. Afhankelijk wel hosting bedrijf je hebt want ze zijn helaas niet allemaal zo klant vriendelijke en betrouwbaar, hier is een overzicht van de beste hosting providers. 

 1. Versio (uitstekende service en je kunt ze altijd bereiken voor vragen)
 2. Strato (prijs kwaliteit verhouding is prima)
 3. Hostnet (Heel veel artikelen via hun website waar je veel informatie uit kunt halen)

 

Hoeveel kost een domeinnaam? 

Als je niet weet wat een domeinnaam is dan is hier een korte uitleg.

Een domeinnaam is de naam waarmee de wij jouw website kunnen vinden. Jouw website is namelijk gekoppeld aan een IP-adres bv (8.8.8.8.8) dat is het IP-adres van Google. Maar ipv het IP-adres in te typen gaan we naar Goolge.nl. Deze naam is dus gekoppeld met het IP-adres via een DNS-server wordt dit opgezocht en vervolgens kom jij dan op de site van Google terecht. Een domeinnaam is ook makkelijker te onthouden dan een in plaats van Adress. Dus in plaats van dat je IP-adres in de zoekbalk types geven je jouw domeinnaam op dit wordt dan door gegeven aan de DNS zeker die dat dan weer omzet naar een IP-adres en zo wordt jouw website dan gedownload op je laptop voor uitgebreidere variant over wat een domeinnaam is ga naar deze link Wikipedia

Over een domeinnaam valt eigenlijk niet veel te zeggen deze kosten overal hetzelfde, een .com domeinnaam is wel duurder dan een .nl domeinnaam. 

Hoeveel kost de SSL? 

Een SSL-certificaat is een bewijs dat jouw website een beveiligde verbinding heeft en is verplicht als je een website laat maken, want als je een website zonder SSL-certificaat hebt dan krijgen mensen een waarschuwing dat jouw website niet te vertrouwen is dat levert schade op aan je uitstraling als merk, bedrijf en persoon als je website niet veilig is.

De kosten van een SSL-certificaat verschil wel per hosting dus het is altijd goed om te vragen hoeveel je hiervoor betaald. Deze kosten zou je ook lost moeten kunnen vinden op de website of het aanbod wat ze je doen als je de kosten van een website wilt weten.

 

Hoeveel kost de Email?

De kosten van de email zijn in de meeste gevallen verweven in de kosten van de hosting pakket wat je afneemt, je kan ook een losse email box kopen, maar dat is niet gebruikelijk. 

Hoeveel betaal je voor de programmeur die werkt aan je website?

Dit is echt afhankelijk van het bedrijf zelf waar je de website laat maken. Een groot bedrijf kan namelijk hogeren prijzen hanteren omdat zei een bepaalde kwaliteit kunnen garanderen en gespecifieerd zijn in een bepaald soort software of code waarmee ze de websites maken. Te gelijker tijd heb je ook kleinere bedrijven die dezelfde vraag prijs hebben als een groot bedrijf maar al het werk uitbesteden. Hierdoor houden ze een heel groot gedeelte van de prijs voor hun zelf als winst. 

Je kan het beste hiernaar vragen en zei kunnen je dan meestal wel antwoord geven op deze vraag. Hoeveel het tarief is van een developer is per software pakket en code anders, maar je kan ongeveer denken aan de 25 euro per uur voor een developer. 

Dus zoals we hebben gezien gebeurd er veel stappen om een website te laten maken. De kosten van de website kun je hopelijk hiermee beter vergelijken.

Er zijn nog een paar bonus tips die je kunt gebruiken tijdens het onderhandelen van een prijs om een website te laten maken. 

Bonus tips.

 1. Een eigen hosting pakket aanschaffen is altijd goedkoper dan eentje af te nemen bij een website bouwer.
 2. Voor email is bijna altijd gratis bij de meeste hosting pakten dus je hoeft dit niet apart af te rekenen.
 3. Het is altijd slimmer om je domeinnaam op jouw pakket te hebben staan, mocht je niet blij zijn met de diensten of wil je omswitchen dan ben je niet afhankelijk van hun. 
 4. Betaal niet voor een design er zijn duizenden gratis website templates die je kunt gebruiken. 
 5. Meeste website plug-in zijn gratis en die werken prima dus als je voor een moet betalen ga altijd na of je dat echt nodig hebt.